Мениджъри от секторите промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги очакват продажните цени през

...
Мениджъри от секторите промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги очакват продажните цени през
Коментари Харесай

Мениджърите залагат на по-високи цени и в следващите три месеца

Мениджъри от секторите индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги очакват продажните цени през идващите три месеца да не престават да са в посока на нарастване. Това демонстрират бизнес анкетите на Национален статистически институт през ноември, като бизнес климатът се утежнява по отношение на октомври поради по-песимистичните упования в три от четирите водещи бранша. Най-сериозният фактор, объркващ активността, продължава да бъде несигурната икономическа среда.

Същевременно националната статистика регистрира, че общият показател на цените на производител през октомври 2021 година се усилва с 3.8% спрямо предходния месец и с 24.1% по отношение на октомври 2020 година. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2021 година нараства с 4.5% по отношение на предходния месец и с 25.2% по отношение на октомври 2020 година. Повишение е записано в добивната индустрия с 8.8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.4%, и в преработващата индустрия - с 2.5 %.

На този декор наподобява оптимистична прогнозата на интернационалната рейтингова организация

От S&P Global Ratings споделят, че инфлацията в България се е повишила през 2021 година заради комбинираното въздействие от покачването на цените на храните, силата, както и засиленото вътрешно търсене, което въздейства на базисната инфлация, само че повишаването на цените следва да намалее през втората половина на 2022 година.

В противоположна посока обаче е прогнозата на Европейската комисия, която счита, че в България инфлацията тази година ще се увеличи до 2.4%, следващата година ще доближи 2.9 на 100 и ще стартира да спада едва едва 2023-та година до 1.8 %.

Според Министерството на финансите в края на тази година инфлацията ще се форсира до 4.5%. МФ запазва очакването си инфлацията в края на 2022 година да е по-ниска - 3.1 %.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР